Met het memorandum van de 3 Kamers van Koophandel van de provincie Antwerpen in de hand ging Voka Kempen donderdag luisteren naar de voorstelling van het bestuursakkoord van de provincie Antwerpen.

 
Jan Hendrickx, algemeen directeur Voka Kempen (foto) : 'Wij zijn blij enkele van onze actiepunten in het beleidsplan te herkennen.

Niet in het minst de ambitie om een fiscale stop voor bedrijfsbelastingen in te voeren enerzijds en grondig te besparen door efficiëntiewinsten te realiseren anderzijds. Aangezien de deputatie zelf nog met twee woorden spreekt, doen wij dat ook.

Wat vanaf 1 januari 2014, wanneer de nieuwe verhoudingen tussen Vlaanderen en de provincies duidelijk zijn? Zullen deze ambities ook na 2013 realiteit worden? Voka volgt het op.

Worden ambities realiteit?
Naar aanleiding van de recente verkiezingen publiceerden de drie Antwerpse Kamers van Koophandel hun Memorandum lokale verkiezingen 2012 provincie Antwerpen.  Hierin vraagt Voka aan de deputatie o.a. een fiscale stop voor bedrijfsbelastingen en een kritische analyse van de provinciale belasting op economische entiteiten.

Maar tegelijkertijd vragen we ook efficiëntiewinsten van minstens 3% per jaar op de lopende uitgaven en het investeren van belastinginkomsten in projecten ten voordele van de bedrijvengemeenschap.

Van heel wat van deze punten zien we belangrijke kiemen in de beleidsnota. Maar veel zal afhangen van de interne staatshervorming die in 2013 vorm zal krijgen. Tot welk akkoord komen de Vlaamse ministers en gedeputeerden in 2013? Kan de deputatie haar ambities ook waarmaken?  2013 zal dus een jaar van transitie worden  voor de provincie. Alle beleidsnota’s van onze provincie zijn gericht op de staatshervorming.

‘De Antwerpse deputatie formuleert mooie ambities, maar spreekt nog met twee woorden’, zegt Jan Hendrickx, algemeen directeur van Voka Kempen. ‘Voka zal het provinciale beleid de komende jaren daarom op de voet volgen. De fiscale druk op onze ondernemingen mag echt niet verhogen.’

Er is werk aan de winkel
‘Er is werk aan de winkel’. Zo startte Luk Lemmens, eerste gedeputeerde en woordvoerder van de deputatie de persconferentie.  ‘Wij staan – net zoals de andere vier Vlaamse provincies – voor een grote uitdaging. De afgelopen decennia heeft het provinciebestuur een belangrijke financiële buffer opgebouwd, maar als we aan het tempo van de afgelopen drie jaar deze reserves blijven opgebruiken, dan is de kas tegen 2015 leeg.

Vandaar dat de deputatie de komende jaren zal inzetten op een grote besparingsoperatie, zonder extra te wegen op de burgers of bedrijven uit onze provincie.’ 

Gedeputeerde Ludwig Caluwé, bevoegd voor economie en financiën, bevestigt : ‘De ambitie is om geen extra lasten op te leggen tijdens onze legislatuur. Dit zal zeker niet gebeuren in 2013. Afhankelijk van de overeenkomst die in 2013 met de Vlaamse overheid afgesloten zal worden, kunnen we deze ambitie effectief waarmaken in de rest van deze legislatuur.’